Persuitnodiging

PERSUITNODIGING

 

Valkenswaard – 75 jaar leven in vrijheid, dat vieren we in 2019 en 2020. Voor Stichting Crossroads Brabant 40|45 een mooie aanleiding om het Brabantse WOII-erfgoed goed op de kaart te zetten. Door mensen van nu te raken met verhalen van toen. Bijzondere, levensveranderende verhalen van gewone mensen in buitengewone situaties. Haar plannen hiervoor licht de stichting samen met een van haar partners, Operatie Market Garden 2019 (OMG 2019), toe tijdens een perslancering in de bunker in Valkenswaard op donderdag 14 september. U bent hierbij van harte welkom.

 

Crossroads Brabant verzamelt, bewaart en ontsluit persoonlijke WOII-verhalen; groot of klein, over de mobilisatie, het verzet, collaboratie of tewerkstelling. Verhalen met een keuzemoment waardoor een levensveranderend moment ontstaat. 75 van deze verhalen – voor elk jaar leven in vrijheid één – worden actief doorverteld, door deze letterlijk te markeren in het landschap van de 64 Brabantse gemeentes. Dit gebeurt in de vorm van 75 rode kruizen op de plekken waar deze bijzondere histories uit de Tweede Wereldoorlog zich daadwerkelijk hebben afgespeeld: in het landschap, in een stad, voor de kerk of de dorpsbakker. Daarbij hoort een vertaling. Een bewerking die mensen, op die specifieke plekken, meevoeren naar toen en de dilemma’s die toen voorlagen. Bijvoorbeeld in de vorm van een voorstelling, een muziekstuk, een expositie of een kunstwerk, zodat jongere generaties ook kunnen ervaren wat de impact van de Tweede Wereldoorlog is geweest, zodat dat nooit vergeten wordt.
Hoe dit omvangrijke project vorm krijgt, wat daarbij komt kijken en hoe gemeentes, ondernemers, heemkundeverenigingen, andere geïnteresseerden en zeker ook vrijwilligers hierbij kunnen aanhaken, dat wordt toegelicht op de perslancering. Zoals de samenwerking van Crossroads met Operatie Market Garden 2019.

 

Operatie Market Garden 2019
OMG 2019 herdenkt de 75e verjaardag van het begin van Operatie Market Garden, de bevrijding van Zuid-Nederland, met een Basecamp in Veghel en twee colonneverplaatsingen. In Grave wordt een tweede kamp genaamd Cider White ingericht naar het voorbeeld van een kamp van

82AB divisie in 1944. De eerste verplaatsing zal zijn op zaterdag 14 september 2019 van Leopoldsburg (België) via Eindhoven naar Veghel. De tweede verplaatsing op zondag 22 september 2019 van Veghel via Wijchen naar Nijmegen. In de tussenliggende dagen zijn het Basecamp en Cider White geopend voor publiek.

Dit evenement was in 2014, toen het werd georganiseerd door de stichting Operatie Market Garden, een groot succes. Een half miljoen toeschouwers zagen in twee verplaatsingen 400 historische legervoertuigen voorbijtrekken. 20.000 bezoekers en 1.000 scholieren bezochten het Basecamp in Veghel en beleefden hoe het er in 1944 aan toe ging.

Zo’n groot evenement is niet mogelijk zonder vrijwilligers. OMG 2019 zoekt dan ook vrijwilligers voor de voorbereiding en voor de uitvoering. Kijk op de website www.omg2019.nl

 

Stichting Crossroads Brabant 40|45

Erfgoed Brabant, Generaal Maczek Museum, Museum Bevrijdende Vleugels, Oorlogsmuseum Overloon, Nationaal Monument Kamp Vught, Stichting 18 september en VisitBrabant hebben Stichting Crossroads opgericht om naar aanleiding van 75 jaar leven in vrijheid WOII-erfgoed op de kaart te zetten. Sinds juni 2017 heeft Stichting Bevrijding Brabantse Wal zich hierbij aangesloten en is de heer Ton Rombouts onafhankelijk voorzitter. Vanuit deze stichting kan ieder vanuit expertise en met het eigen netwerk op eigentijdse wijze het verhaal van WOII in Brabant vertellen, tastbaar maken én bewaren. Dat doen zij in gezamenlijkheid, voor nu, voor 2019-2020 en voor daarna.

—————————————————————————————————————————————-

Persbijeenkomst:

Locatie: Herenboerderij De Bunker, Nieuwe Waalreseweg 189, Valkenswaard

Datum:   14 september om 14:00 uur

RSVP:                        mirjavandijk@visitbrabant.com

 

Programma persbijeenkomst

14:00 uur                 Welkom in Valkenswaard in WOII stijl met aankleding voertuigen OMG2019

14:15 uur                 Welkomstwoord door gedeputeerde Henri Swinkels, uitleg provinciaal beleid en Crossroads

14:25 uur                 Marcel van der Pol vertelt een Crossroadsverhaal over De Bunker

14:45 uur                 Onthulling Crossroads

14:55 uur                 Introductiefilmpje Crossroads en korte toelichting door Femke Klein

(programmamanager Crossroads Brabant)

15:10 uur                 Toelichting OMG2019 door Henk Boons (secretaris OMG2019)

15:25 uur                 Afsluiting met borrel

—————————————————————————————————————————————-

Neem voor meer informatie rondom Crossroads Brabant 40|45 contact op met Femke Klein, programmamanager Crossroads Brabant 40|45 op +31 6 50 263 267 of femkeklein@visitbrabant.com.

Neem voor meer informatie rondom OMG2019 contact op met Henk Boons secretaris@omg2019.nl of 06 53 732 138

Note: Verkeershinder! Door wegwerkzaamheden is de Herenboerderij De Bunker slechts via een kant bereikbaar, de rotonde aan de Nieuwe Waalreseweg is afgesloten. Neem daarom vanaf de N2 afslag Veldhoven-Zuid. Of ga via de Geenhovensedreef naar Koningsvaren en vervolgens via de Hazelaar naar de Nieuwe Waalreseweg.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *