Historie

De geschiedenis van ‘De Bunker’

De officiële benaming van dit markante gebouw aan de Waalreseweg is echter ‘Birkenhof’. Het werd vanaf eind 1942 gebouwd om een afluisterdienst in onder te brengen. Meer dan de helft van het gebouw is daarom ontworpen als bunker met meters dikke muren en dak. Ter camouflage werd het geheel qua stijl uitgevoerd als een herenboerderij. De bunker werd in december 1943 door de afluisterdienst, Forschungsstelle Langeveld, in gebruik genomen. Deze heeft slechts korte tijd gebruik gemaakt van Birkenhof, want begin september 1944 werden de antennes en apparatuur afgebroken en verplaatst naar Duitsland.

De tekening van het gebouw gezien vanaf het zuiden.

Bunker1         plattegrond

met vijver

kopse kant

 

 

 

 

Het hoogste dak is dat van de bunker. Het rechter gedeelte bestaat uit een een woonkamer (kamer 3 op te tekening). Op de bovenverdieping bevinden zich de slaapkamers.

De nummers op de tekening:
1. Ruimte voor de radio-installatie
2. Ruimte voor de luchtverversingsinstallatie
3. Woonkamer
4. Hal

Op de foto’s staan de gaten in de muur waar de kabels doorgingen. Een kijkje in de kamers van het bunkergedeelte en de ruimte met de luchtverversingsinstallatie. Toen de geallieerden ontdekten dat dit een radiostation was, waren hun troepen al zo dichtbij dat zij besloten af te zien van een luchtaanval. Als u door de ramen kijkt ziet u alleen maar beton. De muren zijn aan de buitenkant voorzien van bakstenen, zodat het gebouw eruit ziet als een boerderij.

Locatie:
Nieuwe Waalreseweg 189 te VALKENSWAARD

dichteramenmuurgatenbunkerkamerluchtverversing

All rights reserved © Herenboerderij De Bunker